Letitým účastníkem LPL a turnajů AGU CUP je i tým Rošťáků z Jihlavy/Velkého Beranova. V rámci seriálu rozhovorů s osobnostmi týmů LPL jsme se na několik otázek zeptali i posledního zakládajícího člena Rošťáků, nejvyššího muže soutěže, Petra Šimka na letošní sezonu a plány do budoucna.

Máte za sebou devátou sezónu v rámci LPL a váš tým patří mezi stálice. Letos jste měli pomalejší start, ale ke konci sezóny jste byli černým koněm soutěže. Co bylo příčinou takového obratu?

Těžko říct, co bylo příčinou. První dvě soboty jsme se z různých důvodů nedokázali sejít a nedařilo se nám vyhrát nebo alespoň urvat nějakou remízu. Poslední dvě kola jsme naopak měli dobré a silné zastoupení včetně nových opor týmu a přišla i chuť vyhrávat.

Na soupisce letošní sezóny jste měli volejbalovou legendu Radka Kourka (ex-Blumy), který byl kapitánem vítězné blumovské dynastie. Jak se do týmu dostal? Jaké role v týmu Rošťáků se zhostil?

S Radkem se znám už velmi dlouho. Když jsme začínali Rošťáckou sezónu na Demlovce, tak jsem se mu zmínil, že hledáme posily. V té době už Blumy netrénovali, a tak je Radek od té doby s námi. Radek má spousty letitých zkušeností s volejbalem, v našem týmu plní takovou funkci trenéra a snaží se nám dávat rady jak, co, kdy provádět, což je pro nás velkým přínosem.

A bude pokračovat?

Jak ho znám, tak pokud mu to nepřekazí nějaké zranění, tak chodit bude. Je to spolehlivý a pravidelný hráč.

Prospělo týmu doplnění staršími hráči? Třeba Jana Buchtová předváděla kvalitní hru na pozici nahrávačky.

Tak určitě ano, mají spoustu zkušeností. A co se týká Janči, tak ta je velmi komunikativní, přátelská a přináší do týmu psychickou pohodu, kterou je při vypjatých utkáních zapotřebí. Dále jako nováčka máme Jardu Urbánka, který zase vyniká perfektními smeči, jako jediný levák.

Proti jakému týmu se vám daří a proti komu naopak nenastupujete rádi?

Nedá se říci, že proti někomu nenastupujeme rádi, jen některé týmy jsou prostě lepší než my. Letos se nám dařilo proti týmu 4. pralesní a proti Mimoňům. S nimi jsme soupeřili v posledním kole o 3. místo a vyšlo to jen tak tak. Naopak proti týmům Na Pohodu a Co Zbylo nám vždy chyběl kousek toho volejbalového štěstí, abychom vyhráli. Jsou tam velice zkušení hráči a především, co se týká hráčů týmu Na Pohodu, jsou velice sehraní a hrají víceméně ve stejném složení, v čemž já vidím velkou výhodu.

Kdo je lídrem vaše týmu? A jací hráči tvoří váš tým? Mají zkušenosti z nějakých soutěží či mládežnického účinkování v registrovaných soutěžích?

Nemáme lídra týmu. Nebo že by já jako kapitán? Ne, to ne … Jsem jenom jediný hráč z původní sestavy Rošťáků. Za tu řadu let se náš tým hodně obměnil. Máme zde převážně amatérské hráče. Ale v poslední době se zapojují i bývalí registrovaní hráči jako například právě zmiňovaný Radek Kourek a Jana Buchtová, dále Jáchym Chovanec a také Jirka Palich.

Jaké jsou vaše cíle pro nadcházející sezonu LPL 2023/2024?

Rádi bychom se nadcházející sezóny opět zúčastnili a uvidíme, jak se nám podaří umístit. Konkrétní umístění si za cíl určitě neklademe. Jdeme si zahrát, pobavit se se skvělou partou lidí a nezranit se.

Děkuji za rozhovor a přeji Tobě i všem Rošťákům zdraví a radost ze hry!

Marek Mašát, redaktor webu TJ Sokol Luka nad Jihlavou